Dr. Szeghő Zsolt

Dr. Szeghő Zsolt lógyógyász specialista

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy Tisza melletti kis faluban nőttem fel, ahol Édesapám évtizedeken keresztül körzeti állatorvosként tevékenykedett. Tulajdonképpen „beleszülettem” a szakmába, kicsi gyermekként állandóan Papámmal „lógtam”, elkísértem szinte mindenhová, ahová szakmája szólította, így a vidéki állatorvoslás szépségeit és nehézségeit is a saját bőrömön és lelkemen tapasztaltam meg. 1992-ben végeztem Budapesten az Állatorvostudományi Egyetemen, majd néhány évig Édesapám körzetében dolgoztam, aki egészségügyi állapota miatt egyre kevesebb időt tudott tölteni imádott szakmájának hódolva. 1995-től Miskolcon folytattam pályafutásomat, ahol egyrészt a Népkerti Állatorvosi Rendelő megalapításában és működtetésében vettem részt, másrészt pedig megvalósult a nagy szakmai szerelem – lovas praxist indítottam. A Népkerti Állatorvosi Rendelő fennállásának két és fél évtizede alatt a város egyik meghatározó kisállatpraxisává vált, jelenleg 4 aktív állatorvos, és 7 fő segítő személyzet tartozik praxisunkhoz. A kutya-macskapraxist mostanában már csak praxismenedzseri szemmel figyelem, az „igazi” állatorvosi tevékenységet a praxis kisállatos állatorvosai végzik rendelőnkben.


Szakmai tevékenységem fő vonala a lovas praxis – immár 25 éve. Az elmúlt időszakban több mint 2 millió (!) km-t vezettem lovastanyától lovastanyáig esetenként éjjel-nappal. A lovas kiszállós munka (Észak-magyarországi Lóambulancia) mellett sikerült megalapítani Miskolc mellett a Szirmabesenyői Ló Tréning- és Rehabilitációs Központot, melyben lehetőségünk van immár egy korszerű telephelyen elvégezni lovak egyes belgyógyászati és sebészeti beavatkozásait és szükség szerint a rehabilitációjukat is. Jelen telephely a gyógyító tevékenység mellett oktatási célokat is kiszolgál, immár közel tíz éve itt kerülnek megrendezésre hazánkban a VetPD nemzetközi lógyógyászati tanfolyamai, melyen a magyar és európai lógyógyász társadalom sok tagja fordult már meg akár előadóként, akár résztvevőként. A lovas állatorvosi tevékenységet a MÁOK Lógyógyász Specialistájaként végzem, az Egyetemünk által eddig szervezett lóegészségügyi szakállatorvos képzéseken előadóként, illetve gyakorlati képzési mentorként vettem részt.


Kedvenc területem a digitalizáció, ennek a minél szélesebb körben történő megvalósítása a szolgáltató állatorvoslásban. Ezen tevékenységem gyümölcse a (jelenleg is folyamatosan fejlődő) SimpVETS állatorvosi vállalatirányítási rendszer, mely a digitalizáció és a felhő alapú technológiák használatára alapozva tudja segíteni és egyben megkönnyíteni a szolgáltató állatorvosi vállalkozások dolgos mindennapjait.


Szeretem a modern korok kihívásait és hiszem, hogy szakmánk – főként a szabályzók, háttértevékenységek és háttérszolgáltatások terén – komoly fejlődés és átalakulás előtt áll. Az állatorvosi szakma szépsége ma is ugyanolyan csillogó tekintettel indít munkába, mint akár a 25 évvel ezelőtti reggeleken. Ahhoz viszont, hogy ez a csodálatos hivatás a jelen és a jövő fiataljai számára is vonzó legyen és képes legyen családfenntartó szerepet vállalni a jövő generációinak életében, ahhoz szervezeti felépítésünknek, vállalkozói tudásunknak, HR ismereteinknek, a saját magunk által a szakmánk művelésére felállított környezetnek – egy új fejlettségi szintre kell lépniük. Amikor az ember már úgy érzi, hogy elképzelései, tapasztalatai, víziói(?) hasznosak lehetnek szakmai társadalmunk számára, akkor örömmel tölti el ha olyan társakat talál akik szintén fő céljaik közé sorolják az állatorvosi hivatás fenntarthatóságának és jövőképének kidolgozását, a szolgáltató állatorvosi tevékenység európai színtjéhez vezető út kiépítését.


Ezen érzések és gondolatok eredője számomra a MÁOK Restart 2020.


Amikor nem az állatorvoslás tölti ki a gondolataimat akkor a Miskolc Dixieland Band zenekarban nagybőgőzök. A zenekar idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, jelen évben elnyertük Borsod-Abaúj-Zemplén megye Prima Primissima díját a zeneművészeti kategóriában. A zenekari munka csapatmunka, megfelelő csapat nélkül nem lehet sem élvezetes, sem értékes az elért eredmény.

A MÁOK Restart 2020 kulcsa is a megfelelő csapatmunka. Ebben hiszek töretlenül évtizedek óta.